Så var det disse nyttårsforsettene – Skal vi prøve noe litt annet dette året? –

2021 var litt av et år… Men på en eller annen måte kom vi oss alle gjennom det. Noen bedre enn andre.

Uansett hvor på denne skalaen du lander så har vi alle noe til felles. Det er januar igjen. ´Ńytt år nye muligheter´´eller hva? Etter enda en spesiell romjul sitter nok noen med en litt uggen følelse i magen. Kanskje du er en av dem som ble permittert, kanskje du sluttet å trene på grunn av stengte treningssenter eller kanskje du er en student eller småbarnsfar som plutselig ble revet ut av alt som heter sosialt liv og rutiner. Jeg er sikker på at mange har blitt utrolig lei situasjonen og jeg forstår at tanker som

«Drit i! Jeg starter opp neste år»

Eller

« Jul og høytider er jo rett rundt hjørnet så da er det ikke vits å gjøre noe´´

Eller kanskje

“Dem kan ta fra meg sosialt liv og treningssenter, men maten kan dem ikke ta fra meg!”

Eller hva med?

“ Ingen ser kroppen min i uansett så hvem bryr seg»

Hva har alle disse tingene til felles?   Stemmer, en ansvarsfraskrivelse. Det er ikke verden rundt deg sin skyld at du lar deg selv gå. Det er du selv som sitter ved styret. Den situasjonen vi er i, den kommer til å fortsette. Det er dritt, jeg vet det. Men er er en liten tankevekker; Dersom alt rundt deg må gå på skinner for at du skal kunne jobbe mot målene dine eller klare å holde deg i sporet har du to valg:

1. Ta deg sammen og jobbe hardere.

2  Være ærlig med deg selv. Aksepter at du bør legge lista på et mer realistisk nivå.

Det du derimot ikke bør gjøre er å gå rundt å lete etter unnskyldninger for hvorfor du ikke kan jobbe med målene dine. Det eneste du oppnår med det er en følelse av å konstant mislykket og dårlig samvittighet. Misforstå meg rett. Ikke alle skal se ut som instagram modeller eller løpe like fort som Ingebrigtsen. Poenget mitt er at Det faktisk finnes en mellomting mellom brokkoli, torsk og ekstrem trening og total ansvarsfraskrivelse. Om du jobber med målene dine er ikke en AV/PÅ bryter. Det er en lysdimmer som du kan styre lysstyrken på alt ettersom hvordan situasjonen rundt deg er. Ikke vent på “Det perfekte øyeblikket” til å skru på lysbryteren bare for å bli blendet av det kvasse lyset. Start fra idag med å sakte men sikkert skru opp dimmeren. Ta deg tid.

“Men Moritz! Det har jeg ikke tid til  jeg vil ha SK2022. Hva skal jeg gjøre?»

Drit i SK2022. Tenkt mer langsiktig. Paradoksalt nok vil du ved å starte opp gradvis nå i januar ende opp med en livsstilsendring og en SK2022 kropp som har blitt til helårskroppen. Hvorfor?Fordi du jobbet kontinuerlig over 6 måneder istedenfor å kjøre på med en ekstrem diett eller kur over 2 uker for også gi blanke faen for 2 uker.  Du slipper å kaste bort masse tid og penger på å ta et elghuffs frem også to tilbake. JA, det vil føles som at du jobber hardt mot målene dine, men i realiteten så spinner du bare hjulene i gjørma. Selv om du jobber knallhardt og styrer på så kommer du ingen vei.

Så hvor skal du starte?

Aksepter at dette vil ta tid.Grunnen til folk tyr til ekstrem dietter, piller, pulver og syke treningsmetoder er fordi dem liksom har dårlig tid. Eller så handler det om at dem legger opp et løp som er så ubehagelig at man vil bli ferdig fortest mulig. En livsstilsendring handler om å ha realistiske målsetninger, være tålmodighet og få kunnskap om hvordan kroppen fungere. Sist men ikke minst handler det om å legge opp til et løp man trives med. Alt Dette er ting som tar tid å lære seg. Tid du har. Du må bare ta deg tiden. Du må skjønne at maten du spiser skal gjør at du føler deg mentalt og kroppslig bra. Treningen du gjør skal primært være lystbetont og hjelpe deg til å nå nye høyder. Da vil det heller ikke være noe behov for å skynde seg fordi det er ubehagelig. Det du gjør skal utvikle deg som menneske. Aksepter at denne reisen vil vare resten av livet ditt. Aksepterer du dette vil det ikke være ett behov for å lage seg nye nyttårsforsett om å starte å trene hvert år. Du er ikke En som ikke hopper på hver nye trend diett for å få sommerkroppen.

Videre i artikkelen vil jeg gi deg noen råd for å starte reisen mot en varig endring istedenfor et nyttårsforsett som renner ut i sanden etter noen måneder:

1. Legg lista på rett sted og Ikke sammenlign deg med andre.

Det er først når du innrømmer hvor lista di ligger at du kan sette i gang med noe som er bærekraftig. Først når du Lager deg en plan som er tilpasset deg og dine behov vil du bli en av dem som ikke «faller av». Ikke gjør noe bare fordi du trur du må. Ikke gjør noe bare fordi Turid gjør det. Gjør det fordi du har lyst og fordi du vet at det gjør deg godt. Få forståelse for hvorfor du gjør det du gjør. Det gir eierskap og det gjør deg til en stayer.

2. Ha fokus på trivsel og mestring.

Ja, du kan faktisk trives på veien mot målene dine. Du slipper å føle deg som en dass også gå på smell etter smell fordi du har vært alt for streng med deg selv over en periode. Når du inner dette vil også det at det tar tid være mye lettere å akseptere. Hvor realistisk er det at du klarer å opprettholde en super streng diett resten av livet?Hvor lenge trur du at du kommer til å trene dersom du hater vært sekund av det? Vist hverdagen din er fylt med ting som bare er ett ork så bør du ikke bli overrasket over at du går på en ny smell og gir opp. Det blir litt som at jeg forventer at jeg at jeg skal klare å sykle enhjulssykkel når jeg ikke engang har klart å sykle uten støttehjul enda. Også bli overrasket over at jeg faller og skader meg selv. Hele grunne til at vi faller for ekstrem dietter igjen og igjen er fordi vi leter etter en unnskyldning for å kunne kose oss litt ekstra. » Siste kosen før nytt liv». Når du innser at det er rom for kos i det nye livet vil du ikke ha behov for disse “En siste gang” eskapadene.  En god diett er noe man starter med en gang og opprettholder resten av livet. Den inkulderer maten du elsker. Tenk på det neste gangen du leser en reklame eller ett innlegg om den nyeste «trenddietten»….Langvarig suksess er å finne noe som får deg i bedre form uten at du må ofre livskvalitet og uten unødvendige smerter. Du skal ikke glede deg til «dietten» er ferdig eller til treningsplanen er unnagjort. Du skal finne den gyldne middelvei der du faktisk trives med det du gjør.

4. Små endringer sammen med tid gir store resultater.

Dette er faktisk mit beste råd når det kommer til nyttårsforsett:

Start med små ting som ikke krever mye.Spør deg selv hva som er den minst krevende tingen du kan gjøre. For eksempel:

-Spis frukt og grønt til minst ett måltid om dagen

-Vær i aktivitet hver dag

-Ha en proteinkilde til hvert måltid

-Gjør 2 min Mindfulness hver dag

– bytt fra Brus til lettbrus

– Bruk Lett margarin istedenfor smør

– Ta med treningstøy til jobb/ legge det frem om morgenen

– Sett av fast tidspunkt til frokost.

– Begynn å se på næringsinnhold i mat.

– Ha litt frukt eller grønt til hvert måltid.

– Kun kjøp porsjonspakker med snop

– Spis en frukt hver gang du tar deg snop

– Kjøp lettis istedenfor Ben and Jerry

– Magert kjøttpålegg fremfor fullfett

– Lettere meieriprodukter

– Start med en til to økter i uken der du ikke dreper deg selv.

– gå en tur etter middag

– sykle til jobb

Mange av av punktene høres ut som latterlig lite, i know. Det er hele poenget. Når det ikke kreves så mye viljestyrke for den lille tingen lengre kan du sakte Men sikkert legge til flere ting.Rom ble ikke bygd på en dag. Bygg sten for sten.  Da blir muren så mye mer stabil og en bursdag, Korona eller jul vil ikke kaste deg ut av rutinene dine lenger. Slapp av. Du har faktisk hele livet. Det handler om så mye mer enn å se bra ut på stranden i 2022.

Trenger du en hjelpende hånd på veien? Vi i PT-service har ett flott og mangfoldig PT team som gjerne hjelper deg. Ta kontakt så finner vi den rette sparringspartneren for deg. Sammen finner vi løsninger som passer deg og som du trives med. Vi skal ikke presse deg i en boks. Vi skal lage en boks som passer deg.

 

Ta kontakt med post@ptservice.no

Eller direkte med meg

Moritz@ptservice.no

Med vennlig hilsen Mini (Moritz Michaelis)

 

Psssssst, har du sjekket ut podden vår?

Trening og livsstilpodcasten overalt hvor du hører podcast: