Den evige misforståelsen | Hvorfor går du ikke ned i vekt selv om du bare spiser sunt?

Gjennom tiden min som kostholdsveileder og PTer er det spesielt en ting som har godt igjen som argument for å ikke ta grep;

«Jeg orker ikke å bare spise sunt. Da veier jeg heller noen kilo for mye. Jeg vil jo tross alt kunne leve.» 

 

Like ofte for jeg høre:

«Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke går ned i vekt. Jeg spiser jo bare sunt! Må jeg spise enda sunnere orker jeg ikke dette her….»

 

Det er gjerne nettopp denne og lignende tankegang som stikker kjepper i hjulene på folk. Jeg er forsåvidt helt enig. Livet er for kort til å bare spise knekkebrød, torsk og brokkoli. Helt ærlig tror jeg ytterst få synes at er liv bestående av bare «sunn mat» er noe særlig kjekt. Mat er så mye mer enn bare drivstoff. Mat er en opplevelse og en glede. På den ene side gir god mat oss helt klart bedre livskvalitet. På den andre siden vil også en sunn og frisk kropp gi oss økt livskvalitet. Så er det et enten eller da? Nei. Heldigvis ikke. Den gode nyheten er at du helt fint kan spise både loff, bacon og sjokolade og samtidig ( eller kanskje nettopp derfor ) ha et sunt kosthold som gir kroppen din det den trenger og gjør det mulig å nå drømmevekten. Her kommer vi nemlig inn på misdforstålsen; Å spise sunt er ikke ensbetydende med å spise for vekttap.  Å spise sunt å spise for vekttap er to forskjellige ting. Spiser du for Vekttap er det en ting som Gjelder:

At du spiser mindre kalorier en du forbruker. Punktum.

Spiser du for Sunnhet derimot ligger fokuset på makrofordeling, næringstoffer, vitaminer, mineraler, tidspunkt du spiser til etc. Ja. Disse to henger til en viss grad sammen, men dem er ikke det samme. Har du et ønske om å gå ned i vekt bør du starte med å få oversikt over kaloriene du inntar og ca. Hvor mye du forbruker per dag. Etterhvert  som du forstår dette kan du bygge oppunder det for å spise mer rettet mot sunnhet. La oss sette det på spissen for å gjøre skillet mellom sunnhet og vektnedgang enda tydligere. Mange definerer det å spise sunt med å gi kroppen det den trenger av energi, vitaminer,  mineraler og næringsstoffer etc. Spiser du for vekttap gjør du Per definisjon det stikk motsatte…Målet er å gi kroppen mindre enn de den trenger slik at den må hente resten fra egne lager. Ser du hvor jeg vil henne? Å spise for vekttap og de å spise sunt er ikke det sammen.  For å gå ned i vekt må du skape en negativt energibalanse. Så simpelt ( men ikke enkelt i praksis ). Hva som er å spise sunt er mye mer komplisert og sammensatt.

Så hva er egentlig å spise sunt? 

Godt spørsmål. Med et dårlig svar; det kommer ann på. La oss starte med å Spørre oss selv om hva som er formålet med maten vi spiser. Etter en triatlon kan det være «sunt» å hive innpå med en smoothie. Rett og slett for å rask fylle opp lagrene av karbohydrater, lett fordøyelig fett, vitaminer og mineraler. Betyr det at det alltid er lurt å drikke smoothie? Nei, men akkurat der og da er det hensiktsmessig. En smoothie med Frukt og juice inneholder lite protein og metter svært lite, men er full av raske karbohydrater, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Så dersom formålet er å få i seg masse rask energi og næringstoffer så vil smoothie være bra og «sunt». Dersom formålet er å få i seg protein eller holde seg lenge mett så er kanskje ikke en fruktsmoothie det beste alternativet. Er målet å få I seg protein er kanskje sunt proteinpulver selv om det er ultra prosessert mat og inneholder lite vitaminer. Sunt er et veldig diffust ord som egentlig ikke bør brukes. Alle matvarer kan ha sin plass. For noen som har slitt med ett veldig anspent forhold til mat kan det å spise en pizza uten å få dårlig samvittighet eller straffe seg selv med trening være sunt. Sunt for den mentale helsen. Men de må da finnes noe form for defenisjon? Nei.  Grønnkål inneholder utallige vitaminer , mineraler og antioksidanter, men ikke tving deg til å spise det kan du ikke fordra det. Å tvinge i seg mat er heller ikke særlig sunt. Mat er ikke bare mat i form av tall. Mat er som sagt en opplevelse. Smak, nytelse og hvordan en matvare får deg til å føle deg etterpå er også en stor faktor. Det betyr ikke at du kun skal spise fastfood og godteri. Kostholdet ditt bør gjøre at kroppen din får det den trenger mtp kalorier, makronæringsstoffer, vitamin og mineral. Men et sunt kosthold vil også innebære at du har det bra med deg selv og trives med maten du spiser.  Et sunt kosthold innebærer at Maten du spiser ikke gir deg dårlig samvittighet.  Måten du spiser skal gjøre at du føler deg bra. Kroppslig og mentalt. Å bannlyse enkelte matvarer fra kosten selv om man elsker det vil ikke være sunt for den mentale helsen vår. Og dermed per definisjon ikke være et sunt kosthold. Så et er sunt kosthold er En balansegang mellom næringsrik mat som gir kroppen det den trenger og forståelse for at alt er lov i moderate mengder. Her kommer 80/20 regelen inn. Men mer om det en annen gang. Vist vi skal konkluderer med noe som helst kan vi kanskje si at et sunt kosthold er helsefremmende. Både fysisk og mental. 

Poenget er at uansett hvor sunt du spiser så handler det om ditt totale kaloriinntak dersom målet er vektnedgangen. Du må ikke telle kalorier for å gå ned i vekt. Men kalorier vil alltid telle. Å bare det å forstå dette kan allerede hjelpe deg enormt mye på veien. Til slutt ønsker jeg å gi deg et lite eksempel på hvordan dette utspiller seg rent praktisk. La oss se på eple vs. Sjokoladekake. Absolutt ingen med sine fulle fem vil si at et eple og en sjokolade har samme næringsverdi. Åpenbart er alle klar over at et eple er «sunnere» enn sjokolade… Når det er sagt. Vell. 100 kalorier fra et eple og 100 kalorier fra en Sjokolade har nøyaktig samme mengde total energi (100 kalorier). På samme måte som ingen med sitt rette sinn vil argumentere for at 100kr med mynter ikke er det samme som 100kr sedler så kan ingen med rette sinn argumentere for at 100 kalorier i et eple er forskjellig fra 100 kalorier fra sjokolade. Næringsverdien og sammensetningen av maten er annerledes. Ja, du kan spise mange flere gram med eple vs. Fra sjokolade. Det endrer dog ikke hvor mye energi som bokstavelig talt lagres i maten.Mest sannsynligvis vil det å spise næringsrikt bidra med at du sliter mindre med sult, har mer energi og føler deg bedre. Men det er ikke nødvendig å spise sunt for å gå ned i vekt.  I værste fall bidrar ett for stort fokus på å spise «best mulig» i at du overkompliserer ting og at du faller av. Det er altså greit å huske at sunt ikke betyr lite kalorier…

 

Ta ansvar for hva du spiser. Det går helt fint å spise en BigMac selv om du vil ned i vekt. Har du lyst på sjokolade eller fastfood er det ingenting i veien for det. Du bør ikke få dårlig samvittighet for å spise mat. Du må bare akseptere konsekvensene.  I dette tilfelle er konsekvensene at 100 kcal fra eple tilsvarer 200g med eple og 100 kcal fra en sjokolade tilsvarer 17g. Farlig? Nope. Bare noe som er greit å være bevisst over.

Ønsker du å få hjelp med ditt kosthold og trening hjelpe vårt team deg gjerne! Ta kontakt med meg på

Post@ptservice.no så finner vi en god veileder for deg!

Jeg legger også ved en en haug av sammenligningsbilder fra min instagram  @mini_morimi  for å gni inn poenget mitt med teskje. 

Vil du høre mer om temaet kan jeg anbefale disse episodene fra Trening og livsstilpodcasten: